Att bjuda någon på restaurang som present brukar vara uppskattat. Man bjuder ju inte bara på maten utan också på sin tid och sin uppmärksamhet. Men när det är dags att ta hand om notan vill man kanske inte göra något stort av saken. Man vill betala snabbt och diskret. Men så är det ju det här med dricksen. I det här läget är det bra att ha tänkt igenom i förväg hur man vill göra med den.
Dricks i Sverige: Frivilligt men uppskattat
Det finns inget egentligt krav på att dricksa i Sverige, men det är ändå vanligt. Det är ett sätt att visa att man uppskattat servicen, särskilt om man fått ett personligt och uppmärksamt bemötande.
Hur mycket och när man ger dricks varierar. Ofta avrundar man uppåt eller lägger till ett mindre belopp på notan. På mindre caféer är det inte så vanligt, speciellt om det inte är bordsservering. Men på restauranger under kvällstid är det mer regel än undantag. Dock finns det inga fasta procentsatser att förhålla sig till och inga hårda förväntningar som måste uppfyllas. Det är frivilligt och ska kännas naturligt, utan press.
Drickshantering och regler för restaurangen
Nuförtiden är det vanligt med kortterminaler som visar alternativ för dricks. Åtminstone de som är lite äldre kan tycka att det känns lite underligt, eftersom de är vana vid att ge dricks kontant. Då känns det mer som att den går direkt till personalen, utan att passera restaurangens betalningssystem och redovisning.
Med tanke på det här kan det vara bra att känna till hur det fungerar i praktiken, när dricksandet sker kontant respektive genom kortbetalning.
En beskattningsbar inkomst
Dricks räknas som en inkomst och ska därför beskattas. Den som får dricks ska alltså ta upp den i sin deklaration. Hur detta går till i praktiken varierar dock mellan olika restauranger.
På en del ställen är det personalen själv som bestämmer hur dricksen ska fördelas, exempelvis baserat på arbetade timmar eller yrkesroll. I sådana fall ansvarar de olika mottagarna själva för att ta upp årets totala summa som inkomst i deklarationen.
På andra restauranger är det istället arbetsgivaren som fördelar dricksen. Till exempel kan det finnas ett system som går ut på att all dricks samlas ihop, för att sedan delas ut enligt förutbestämda principer. När det är företaget som styr fördelningen på det här sättet räknas dricksen som lön. Det betyder att arbetsgivaren ska dra preliminär skatt och betala sociala avgifter, men också att dricksen blir pensionsgrundande för personalen.
Kontant eller kort?
När man ger dricks kontant fördelas vanligen pengarna mellan personalen redan samma dag. Dock betalas de flesta restaurangbesök numera med kort och då kan dricksen, som sagt, istället läggas till på kortbetalningen. Om den gör det så går den alltid till personalen via företaget, och räknas som lön.
Det finns inga bestämda regler för hur dricks ska fördelas. Olika restauranger kan därför ha olika system, även när dricksen kommit in via kortbetalning. Till exempel kan den delas ut till personalen baserat på hur många timmar man arbetat. Men det är också vanligt att man dessutom skiljer på olika personalgrupper, exempelvis så att de som jobbar i köket får 25 %, disken 15 % och serveringspersonalen resten.
I andra fall knyts dricksen till de som skött de olika borden, genom att personalen loggar in med egna användarkonton i kassasystemet.
Moderna kortterminaler och drickshantering
På restauranger som använder mobila kortterminaler där man kan lägga till dricks, får man som gäst göra ett val på skärmen. Det kan finnas lite olika varianter för detta, till exempel fasta procentsatser, avrundning uppåt eller valfritt belopp. När det visas färdiga alternativ är det oftast lättare att bestämma sig för hur mycket man vill dricksa, eftersom man slipper räkna själv.
Den här typen av system kan också sänka tröskeln för att ge dricks. Om det redan finns ett förslag på skärmen blir beslutet mindre krångligt och mer spontant, inte bara vad gäller storleken på dricksen utan också om man ska dricksa över huvud taget. Samtidigt är det tydligt att det fortfarande är frivilligt, eftersom det alltid finns ett alternativ som innebär att man väljer att inte lägga till något.
När man bjuder: Hur ska man tänka kring dricksen?
När man bjuder någon på restaurang vill man för det mesta också ta hand om dricksen själv. Den som blir bjuden ska inte behöva bry sig om den detaljen.
För dig som bjuder kan det vara bra att ha tänkt igenom i förväg hur du vill göra. Om dricksen ses som en del av gåvan till mottagaren brukar det bli enkelt att bestämma sig. Annars kan det kännas pinsamt att sitta och tveka, som att det inte är värt att lägga den extra summan på den som firas.
Det kan också vara bra att signalera till personalen redan vid beställningen att man gärna tar notan när den kommer. Det gör att det känns lugnare när det är dags. Genom att på samma gång ta ansvar för dricksen visar du omtanke och undviker osäkerheter, både för dig själv och den du bjuder.
Betygsätt denna sida
Klicka på en stjärna










