Doppresenter - Årets mest minnesvärda dopgåvorna

Doppresenter 2024 – Årets mest minnesvärda dopgåvorna

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Dopet eller namngivningen är ett minnesvärt ögonblick, då barnet ges det namn de ska bära resten av livet. Att hitta en lämplig doppresent kan vara svårt – gemensamt för dopgåvor är att de firar barnet. Så vad ger man i dopgåva? Vissa föredrar personliga eller ovanliga doppresenter, medan andra gillar tidlösa gåvor som följer med barnet genom hela livet. Det finns lyckligtvis massor av fina doppresenter och om fantasin tryter är det sällan fel att fråga föräldrarna om råd. Här på sidan har vi samlat ihop många  tips på presenter som gör det enkelt att hitta den perfekta doppresenten.

Årets bästa doppresenter 2024

Stjärnhimmel affisch

Fisher Price Soothe'n Snuggle Otter

Handdukar med namn

Personliga barnböcker

Personlig namntavla

Guldros - 24K Guldpläterad Ros

Stjärnhimmel med former

Radford barnbestick med gravyr - från Robert Welch

Squishmallows Cam Calico the Cat 40cm

Sengångare Gosedjur

Björn mjukisdjur med broderat namn

Gigantisk Nalle - Supergigantisk

Hus stadskarta med hjärtmarkör

smartphoto Baby Body 12 månader (74/80 cm)

smartphoto Makeup-väska med dragkedja

Stjärntecken med styrkor

Verktygslåda i trä med namn

Gigantisk Nalle - Gigantisk

Rött hjärta amuseable, 11x9 cm, Jellycat

smartphoto Babybody 2 månader & Rosa Miffy-...

Fotboll med tryckt namn

smartphoto Haklapp broderad gräddvit

Prydnadsfigurer

Zodiac födelseaffisch

Personlig babyfilt

1:1 baby affisch

Snuttefiltar med namn

Badrockar med namn 0-2 år

Födelsetabell med stjärnhimmel

Disney Traditions figurer

Personliga nappar - vita - set med 2

Dopflaggstång 42cm med gravyr

LED Galaxy Light

Mjukisdjur med namn

Living Nature Highland Cow

Supergigantisk Nalle - Cozy

Personlig födelsetavla

Babyskjorta med tryck - kort ärm

Body med eget tryck

Födelsekudde med tryck - Vit

Graverat bestickset för barn

Personlig bok - Välkommen till världen - Softcover

Personlig haklapp - Grön

Personlig Milestone® babyaffisch - Bokstav

Vad köper man i doppresent  2024

Dopet är ett betydelsefullt ögonblick och det kan kännas utmanande att hitta en lämplig gåva. När vi tänker på gåvor åt vänner och släkt tänker vi på personens intressen när vi väljer ut en gåva – men dopgåvan är annorlunda! Här gäller det istället att fundera kring familjen, er historia tillsammans och vem du är i förhållande till barnet – och vad du vill ha sagt med just din gåva. Överväldigande? Det behöver det inte vara: här finns doppresent tips samlade för att göra valet enklare för dig.

Det behöver faktiskt inte vara så komplicerat att välja ut en fin dopgåva. Det hjälper ofta att dela upp alternativen i kategorier. Man bör komma ihåg att givandet och valet av gåva utgör en symbolisk handling, som bör avspegla ens förhållande till barnet och föräldrarna. Vad vill man säga med sin gåva? I slutändan är det din tanke bakom presenten och ditt förhållande till barnet och dess föräldrar som styr vilken present som egentligen passar bäst. Försök fundera på symboliken bakom gåvan, vad du vill ha sagt med den.

Du behöver givetvis inte begränsa dig! Du kanske är ute efter en billig doppresent, eller en ovanlig doppresent, eller en otroligt originell doppresent… Oavsett vilket val du gör är det kärleken och välviljan bakom själva gåvan som spelar störst roll och det som gör den meningsfull. Genom doppresenten hedrar och firar du barnet och dess framtid.

Se också: Presenter till nyfödd

 

Doppresent till barn

Historiskt har doppresenter följt rätt könsspecifika stereotyper: vissa saker gavs till pojkar, andra till flickor. Det är inte idag inte alls lika strikt med den saken – vi behöver inte begränsa oss själva eller barnet genom att exempelvis ge gåvor i specifika färger beroende på om det gäller en kille eller flicka. Detta reflekteras i de tips vi har samlat här. Gåvor kan vara av vilken färg som helst och även sådant som smycken, som tidigare varit väldigt knutna till kön, kan idag ges till såväl pojkar som flickor. Det är helt upp till ditt (och kanske föräldrarnas) tycke och smak. I slutändan är det viktigaste omtanken och intentionen bakom gåvan – även om det naturligtvis kan vara lämpligt att överväga föräldrarnas preferenser och din kännedom om familjens bakgrund och historia.

Det kan vara enklare att tänka mer kring budskap och tema när det gäller doppresent än i termer av pojke eller flicka. Ska presenten vara något som står emot tidens tand eller något praktiskt? Du kan tänka dig själva gåvan som ett meddelande inte bara till barnet som det är nu, utan till personen den kommer att bli i framtiden. Du kan också vara mer pragmatiskt lagd och ge en gåva som fyller ett behov här och nu. Kläder kan vara ett skriande behov eftersom barn växer fort och någonting som föräldrarna absolut kommer att uppskatta. En leksak eller gosedjur kan också vara underbara presenter som ger barnet stor glädje under lång tid.

Se också: Presenter til 1 åring

Doppresenter till barn

 

En klassisk doppresent – något som varar

Alla olika doppresenter säger något speciellt –  det finns inget bättre eller sämre val! Alla typer av gåvor handlar i grund och botten om att fira barnet och dess framtid och det kan man göra på en mängd olika sätt. Det handlar mer om hur man väljer att förmedla budskapet. En klassisk doppresent, kanske med en personlig prägel, kan bli något som barnet bär med sig livet ut.

Är tanken att gåvan ska bli en minnesgåva, något som barnet kommer att älska under många år eller kanske rentav hela livet? Det finns många fina doppresenter för den som söker en mer klassisk gåva. Ett vanligt förslag är smycken eller andra fina gåvor såsom doppresent med namn, smycken med inskription som du hittar hos till exempel Guldfynd eller en doppresent i form av smycke, vackra ramar eller andra prydnadsföremål.

Det finns doppresenter som verkligen är tidlösa. De behåller sin relevans eller sin användbarhet i många år. Flertalet av dem är lika lämpliga som present oavsett om barnet är pojke eller flicka och går dessutom att göra personliga. Man kan ge som doppresent smycke, såsom armband. En gravyr doppresent är också ett klassiskt grepp som alltid passar, likaså doppresent halsband som utgör ett mycket populärt alternativ – doppresent till Guldfynd. Andra klassiska gåvor vid dop är böcker, såsom finare exemplar av riktiga klassiker. En annan klassiker är sparbössan, en symbolisk gåva för att främja ett framgångsrikt liv. Likaså är silverbestick eller vackra ramar fina och tidlösa presenter, så även fina leksaker i trä eller fotoramar.

 

En personlig doppresent

För mer personliga presenter är böcker med en egenskriven dedikation något alldeles extra. Det är inte bara något som uppmuntrar läsande senare i livet, utan också potentiellt en väldigt originell doppresent. Du får trots allt själv välja boken och förevigar din hälsning till barnet i form av en dedikation. Här hittar du tips på doppresent med en mer personlig touch. Som doppresent bok är något utmärkt, ett föremål som dels symboliserar lärandet men också beständighet – något som barnet har med sig i många år och får nöjet att upptäcka gradvis i takt med att de lär sig läsa. Filtar och plädar med barnets initialer är också en väldigt passande gåva.

Doppresenter namn såsom smycken med initialer är sällan fel och visar samhörighet med barnet och föräldrarna. Det kan dessutom bäras och utökas med fler länkar eller en ny kedja när barnet blir äldre. Personliga gåvor kan vara sådana som låter dig lägga till en dedikation eller gravyr, eller ge gåvan någon annan personlig touch utöver det vanliga. Särskilt om det är en doppresent från gudmor eller någon annan i den nära familjen är personliga gåvor extra betydelsefulla.

 Här finns också alla chanser att hitta en annorlunda doppresent. Fastna inte i tänkandet att en doppresent behöver vara på ett visst sätt, eller kosta ett visst belopp. Använd istället fantasin. Fundera på din relation till familjen, era minnen tillsammans och din roll i barnets framtid. En billig doppresent kan vara minst lika bra som en dyr, om den är personlig och tydligt visar på kärleken och omtanken bakom gåvan.

En personlig doppresent

 

Doppresent till kille

Man kan våndas över att hitta en bra doppresent. Om man vill ge en lite mer traditionell present ämnad för en pojke behöver det inte bli svårare – kanske tvärtom. Givandet av en doppresent till en pojke är en gest som präglas av omtanke och kärlek. Fundera på den symboliska betydelsen av dopceremonin och barnets första steg i livet. I bägge fall kan gåvan innefatta sådant som knyter an till familjens historia eller vara ett tidlöst minnesföremål, som ett smycke eller klädsel med personliga detaljer, eller vara något praktiskt, som leksaker eller något annat som barnet eller föräldrarna kommer ha stor nytta av framöver. Kort sagt: en lämplig doppresent till en kille kan vara väldigt många olika saker och vi har gjort vårt bästa för att samla ihop förslag på doppresent här.

Smycken är utmärkta gåvor, även till pojkar. Till exempel är doppresent smycke månadssten ett mycket fint val. En doppresent till pojke Guldfynd är något som kommer att uppskattas under lång tid, likaså  en doppresent till tjej Guldfynd. Om du vill att din present ska ha något mer av en traditionell prägel är det främst färgval och tema som du kan fundera kring. Traditionellt har pojkar fått gåvor i blått och armband snarare än halsband och örhängen om gåvan är ett smycke. Det finns även många andra alternativ för den riktigt klassiska doppresenten till pojkar.

Om du istället vill att gåvan ska vara något praktiskt, som kommer till stor nytta men kanske under en kortare tid, finns det också gott om alternativ. Sådana alternativ inkluderar kläder, filtar, kuddar eller handdukar. Det finns större, praktiska gåvor också.

 

Doppresent till flicka

Är du på jakt efter en bra present till dop för en flicka? Att hitta en doppresent till en tjej kan vara en tankeladdad verksamhet. Det kan vara en balansgång mellan traditioner, moderna förväntningar samt din egen och familjens tycke och smak. Givandet av en doppresent till en flicka är som alla doppresenter en gest som bör präglas av omtanke och kärlek.

Själva processen att välja ut gåvan kan vara lika berikande som presenten och ger dig tillfälle att reflektera kring barnets framtida intressen, familjens värderingar och din egen roll i barnets framtid. Kanske vill du att gåvan ska vara något som växer med henne, över tid? Din gåva kan vara något som är värdefullt och uppskattat i stunden men som också består och följer med i livet.

Precis som med de gåvor du köper till pojkar har vi samlat alternativ och förslag på allt från klassiska till mer ovanliga doppresenter. En doppresent till tjej Guldfynd ger dig många olika alternativ att välja mellan i form av smycken och vackra föremål som kan göras mer personliga genom gravyr. Traditionellt sett har flickor getts dopgåvor såsom smycken med initialer, små ikoner eller mönster. Cervera doppresenter är också uppskattade, föremål med vacker form som ofta också fyller en praktisk funktion.

Man bör samtidigt ha i åtanke att det är betydligt friare idag vilka typer av gåvor som kan ges till flickor och pojkar. Det finns inget behov av att begränsa sig eller barnet, utan det handlar i grund och botten om intentionen och välviljan bakom gåvan. Många gåvor som huvudsakligen getts till pojkar kan nu för tiden även ges till flickor, och vice versa!

 

Ovanlig doppresent

Det finns tillfällen då man vill ge en doppresent utöver det vanliga – något alldeles extra. Vad ger man i doppresent av en mer ovanlig och speciell karaktär? Här gäller det att tänka till. Kanske är din relation till barnets föräldrar väldigt nära och du kanske kommer ha en central plats i barnets framtid i livet. Du behöver inte känna någon press för den sakens skull, då vi har samlat många goda förslag här ovanför.

Som barndop present som ett smycke eller med en Cervera doppresent ger du inte bara en gåva som är vacker utan också kan ha en praktisk funktion, något som alltid uppskattas, av både föräldrar och barnet då det växer upp. Du kan också tänka utanför boxen, låta kreativiteten sprudla och ge en gåva med en twist, en gåva som växer med barnet eller visar på din karaktär med fokus på den roll du tror dig kommer att ha till barnet och dess utveckling  i framtiden. Du signalerar genom din gåva din närvaro i barnets framtid och din investering i familjen. En ovanlig present bjuder inte bara på en överraskning, det gör det också mindre sannolikt att någon annan kommer med samma present.

Att ha en rolig eller unik vinkel på presenten visar också på din unika karaktär, det band du har till familjen och de goda egenskaper som du kommer att bidra med i barnets utveckling som person. Det finns en glädjefylld symbolisk innebörd i att kreativt tänja på gränserna när det kommer till gåvor, sådant som uppmanar till kreativitet, nyfikenhet och lekfullhet i barnets framtid – kanske egenskaper eller kunskaper som du ser dig själv tillföra till barnets uppväxt. 

 

Räcker min doppresent?

Oroar du dig över att din present inte räcker? Det är lätt att fastna i ett tänkande att gåvan man tittat på inte är tillräcklig, eller inte är speciell nog. Genom att samla tips på doppresenter har vi här gjort det lättöverskådligt och enkelt att hitta den doppresent som passar din avsikt perfekt. Det viktigaste är att presenten du väljer ut är individuell och säger något speciellt till barnet.

Fastna inte för länge i ditt sökande! Det som intuitivt känns rätt för dig är med största sannolikhet också det perfekta valet. Doppresenten är en gåva som skall ges med hjärtat och visa på kärlek och omtänksamhet. Genom att välja det som vid känns rätt för dig så fångar du dina egna känslor i gåvan. Tänk inte för mycket på priset eller hur stor eller liten presenten är, det är absolut inte det viktigaste. Det viktigaste är känslan du förmedlar genom din gåva – själva givandet i sig är också en viktig symbolisk handling i sammanhanget. Kontentan är att det som känns bra för dig med största sannolikhet också är helt rätt.

Gå inte till överdrift utan lita på ditt omdöme när det kommer till denna gåva som är avsedd att önska barnet lycka i livet. Du vet att din gåva valts med omsorg och övervägande och så länge du är trygg i att gåvan förmedlar rätt budskap har du valt rätt. Bara det att du tänkt till gör din present värdefull.

 

Doppresenten som alltid passar

Du har kanske letat länge och kommer inte fram till en bra doppresent trots att du slitit dig i håret. Vi har samlat råd kring gåvor som alltid passar, i alla sammanhang: nämligen smycken. Smycken är klassiska, tidlösa gåvor som alltid uppskattas. Guldfynd doppresent ligger då nära till hands. Smycken och prydnadsföremål finns i många olika utförande och individualiseras efter barnet med gravyr eller symboler. Dessutom är smycken bruksföremål som kan användas av barnet under hela sitt liv. Beständigheten hos smycken är för med sig en vacker symbolik om beständighet och anpassningsbarhet då länkar kan bytas ut och läggas till för att passa barnet ju större det blir. De representerar även något som står emot tidens tand och ger en trygghet i livet när det mesta förändras.

Doppresenten som alltid passar

 

Gåvan som är större än vad man tror

Oavsett vilken typ av doppresent du väljer ut,  är den faktiska presenten bara en del av det som är det viktigaste i givandet av en dopgåva. Det är en symbolisk gest som för med sig förhoppningar och välvilja för det nyfödda barnets framtid och en uppvisning av kärlek, omtanke och gemenskap. Genom valet av eller givandet av en dopgåva deltar man, i ett centralt ögonblick, i den stora berättelsen om ett nytt liv. Det är ett tillfälle att skapa minnen och bidra till barnets resa genom livet med en kärleksfull start.

Att hitta och ge en doppresent till ett barn involverar med andra ord inte bara att köpa en pryl. Innebörden är betydligt större än så och handlar om en gest gjord av kärlek, en som kommer att vara med, långt in i barnets framtid på ett sätt eller annat, oavsett vad gåvan är. En dopgåva handlar inte bara om ett isolerat ögonblick i tiden utan representerar alla de steg som komma skall i barnets liv. Symboliken bakom är en önskan om hälsa, lycka och välmående. Ett budskap till barnet om den gemenskap det befinner sig i, om stödet från nära och kära. Detta är det vackra med doppresenten, som ger den en evig karaktär, där varje individuell gåva bär med sig lyckönskningar och kärlek.

Betygsätt denna sida

Klicka på en stjärna